Maisto produktų laikymo temperatūra. Ar žinome viską?

Maisto produktų, ypač gyvūninių, kokybė ir sauga dažnai priklauso nuo to, kaip jie laikomi ar transportuojami. Netinkama temperatūra gali sugadinti ir patį šviežiausią produktą, todėl primename pagrindines saugaus maisto produktų transportavimo ir laikymo taisykles.

Maisto sauga prasideda nuo produktų įsigijimo. Renkantis produktus, būtina atkreipti dėmesį į jų spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Jeigu įsigiję maisto produktų neketinate vykti tiesiai namo, su savimi (pvz.: automobilyje) pravartu turėti šaltkrepšį su ledo kasete. Šaltkrepšiuose turėtų būti transportuojami greitai gendantys švieži ar šaldyti produktai. Visus maisto produktus automobilyje reikėtų sudėti taip, kad ant jų nekristų tiesioginiai saulės spinduliai.

Švieži, greitai gendantys produktai turi būti laikomi šaldytuve, kuriame palaikoma 0 – +6°C temperatūra. Geriausia produktus saugoti gamintojo pakuotėse, o atidarius pakuotę – perdėti juos į sandariai užsidarančias talpyklas. Į vieną talpyklą rekomenduojama sudėti tos pačios rūšies greitai gendančius maisto produktus, atskirai turi būti laikoma mėsa, pieno produktai, žalia žuvis ir pagaminti patiekalai, salotos, daržovės ar vaisiai. Šilčiausioje šaldytuvo vietoje – durelėse geriau tiktų laikyti konservuotus ar pasterizuotus maisto produktus (pvz.: sultis, vaisvandenius).

Šaldymo kamerose maisto produktai turi būti laikomi ne aukštesnėje kaip –18°C temperatūroje. Be to, šaldymo kameros neturi būti padengtos storu ledo sluoksniu. Susidaręs sluoksnis rodo, kad šaldiklis nesandarus ar dažnai atidarinėjamas, tad temperatūra jame gali svyruoti net keliais laipsniais.



Atšildžius maisto produktus, pakartotinai jų užšaldyti negalima. Taip produktai ne tik netenka jiems būdingų skonio savybių, bet ir būna prastesnės kokybės. Svarbiausia – tokie produktai gali būti nesaugūs dėl mikrobinės taršos. Atšildyti maisto produktus rekomenduojama šaldytuvuose, įdėjus į dėžutes, kad ištekėję skysčiai neužterštų kitų produktų. Norint atšildyti greičiau, galima pasinaudoti atšildymo funkcija orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje arba, nepažeidus pakuotės, palaikyti produktą šalto vandens vonelėje ar po tekančio šalto vandens srove.

Griežtai draudžiama Tauragietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Tauragietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Tauragietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 18.212.92.235.

Rašyti

Portalo Tauragietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Taurage@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Vaikų pusryčiai: ką turėtų žinoti tėvai?

Sveiki pusryčiai – svarbi dienos pradžia kiekvienam – tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Tačiau dažnai mažųjų nenoras valgyti sukelia daug str...

Interneto paslaugų teikėjai savo sąskaita privalės blokuoti prieigą prie svetainės linkomanija.net

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija, apeliacine tvarka išnagrinėjusi ieškovės asociacijos LATGA, taip pat ir atsakovių akcinės bendro...