Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia nemažai vartotojų nusiskundimų ir klausimų apie maistines kandis, šių kenkėjų daromą žalą. Gyventojai teiraujasi, kaip apsiginti nuo šių vabzdžių, kokių imtis apsaugos priemonių ir kt. VMVT specialistai atsako į dažniausiai šia tema užduodamus klausimus.

Kaip kandys patenka į maisto produktus?

Šie kenkėjai į namus gali įskristi per pravirą langą, o į sandėlius dažniausiai patenka kartu su grūdais ir kitais produktais arba tuščiais maišais. Be to, juos gali pernešti kiti gyvūnai – paukščiai, graužikai, taip pat ir žmonės ant savo drabužių ar avalynės. Jeigu sandėliavimo patalpos nepakankamai dažnai ir kokybiškai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali išplisti, užteršti ir sugadinti nemažą dalį saugomos produkcijos.

Ką labiausiai puola maistinės kandys?

Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kt.

Svarbu sunaikinti užkrato židinį

Specialistai perspėja, kad aptikus kandžių, nebūtina iš karto griebtis kenksmingų žmogaus sveikatai cheminių priemonių ar purškiklių. Pirmiausiai reikėtų rasti šių kenkėjų lizdą ir jį paprasčiausiai išmesti. Visų pirma, derėtų atidžiai apžiūrėti laikomus birius ir sausus produktus. Dažniausiai tokiuose produktuose pastebimi voratinkliai, lervų išnaros, kokonai ar pačios kandys. Maisto produktai gali būti sukietėję, pakeitę jiems būdingą spalvą, kvapą ir skonį. Sunaikinus pagrindinę užkrato vietą, reikia gerai išvalyti lentynas, spintelių ir spintų plyšius, į vandenį įpylus valgomojo acto.

Kaip gintis nuo maistinių kandžių?

Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas. Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose. Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė.

Kaip kovojama su maistiniais kenkėjais įmonėse?

Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įgyvendinamos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės. Gamybos patalpose ir sandėliuose turi būti įrengta gera ventiliacija, užtikrinama švara, patalpos nuolat valomos ir dezinfekuojamos, kenkėjams naikinti įrengiamos gaudyklės, skraidantiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai. Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai turi sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai atlieka dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.

Griežtai draudžiama Tauragietis.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio redakcijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti Tauragietis.lt kaip šaltinį ir naudoti aktyvią Tauragietis.lt nuorodą.

Prie kiekvieno Jūsų komentaro bus rodomas IP 54.92.211.239.

Rašyti

Portalo Tauragietis.lt redakcija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, pažeidžia įstatymus ar reklamuoja. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus Taurage@internetozinios.lt. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Taip pat skaitykite

Geriamojo vandens kontrolės rezultatai – problemos pastebimos tik keliose šalies vandenvietėse

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), apibendrinusi viešai tiekiamo geriamojo vandens saugumo ir kokybės rodiklių tyrimus iš beveik ...

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis toliau didėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šal...